Welke koffiebonen moet ik hebben?

Welke machine je ook hebt, het gaat uiteindelijk om de koffiebonen.

Veel mensen kopen de koffiebonen gewoon in de supermarkt. Op zich niets mis mee, maar de reden hiervan is vaak enkel de prijs. Toch adviseren wij om ook eens te kijken naar de hogere kwaliteitsbonen. Goedkope bonen zijn vaak erg vet en dit is niet goed voor uw koffiemachine en vaak de veroorzaker van verschillende storingen. De door u ‘bespaarde’ kosten, kunt u vervolgens weer uitgeven om uw machine te laten repareren. De koffiebonen van Koffiebron zijn dan ook niet vet en zijn geschikt voor alle koffiebonen machines. Onze bonen hebben een zeer goede prijs / kwaliteit verhouding en zijn dan ook scherp geprijsd.

Om het verhaal voor u duidelijker te maken, zullen wij eens duidelijk maken waar deze vandaan komt.

Arabica
De arabicaboon groeit op hoger gelegen plantages en is gevoeliger voor invloeden vanuit de omgeving, maar door zijn groei op deze hoger gelegen plantages, heeft dit ook invloed op de kwaliteit en smaak van deze koffieboon.

Robusta
De robustaplant is veel sterker en groeit op veel lager gelegen gebieden. Om de gevoeligheid van de arabicaplant te ondervangen hebben ze de arabicaboon geënt op de wortel van een robustaplant. Hierdoor is een nieuwe koffieboon ontstaan die minder gevoelig is, maar ook een die in smaak en kwaliteit anders is dan een op hoogte gekweekte koffieboon. Wanneer we ook de kosten van het oogsten in de hoger gelegen gebieden meenemen zult u begrijpen dat deze “nieuwe” arabicaboon veel goedkoper is om te produceren. Deze goedkopere koffieboon wordt vaak gebruikt door de “goedkopere”koffiemerken.

Niet alleen de kwaliteit van de koffiebes maakt het verschil, ook het land van herkomst.
De betere koffieplantages zitten vooral in Zuid Amerika en Ethiopië. De goedkopere koffiebonen (vaak robusta) komt veel uit Vietnam of andere delen van Azië. Dit gebied is meer gericht op de productie van volume, dan op kwaliteit. Met de wetenschap van bovenstaande tekst, kunnen we al opmaken hoe prijsverschillen kunnen ontstaan in de diverse koffiebonen en merken. Door meer de “gemodificeerde”koffieboon te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld koffie uit Azië zal je dus een andere prijs betalen dan voor koffie uit de hoger gelegen plantages in Zuid Amerika.

Liberica
Deze koffie is een laaglandsoort die goed aangepast is aan warme equatoriale bossen. De plant vertoont een sterke groei en heeft grote leerachtige bladeren. De bladeren van de plant bevatten meer cafeïne dan de bonen. De plant produceert bessen die twee keer zo groot zijn als die van de Coffea arabica. De bonen zijn echter van veel mindere kwaliteit en worden vaak  goedkoper aangeboden. Daarom wordt Liberica-koffie meestal geteeld voor lokale consumptie en zelden voor de export. Alleen in Scandinavische landen werd veel Liberica-koffie gedronken. Noorwegen was rond de Tweede Wereldoorlog de belangrijkste afnemer van Surinaamse Liberica-koffie.

Welke maalgraad bij welke koffie.
Welke maalgraad bij welke koffie. Misschien wel het meest onderschat, maar oh zo belangrijk. Die heeft namelijk invloed op de smaak.
Het heeft allemaal te maken met extractie, de handeling waarbij we smaken en aroma’s aan de koffieboon onttrekken. Niet alleen de maalgraad van de koffie, maar ook de temperatuur en de hoeveelheid water en de contacttijd tussen koffiebon en water bepalen het resultaat. Hoe fijner de maling en hoe langer de doorlooptijd des te meer smaken er in je koffie zullen komen.
Als water heel lang met de heel fijn gemalen koffie in aanraking komt, dan zal het veel smaken opnemen. en krijg je als resultaat van een bittere koffie. (bijvoorbeeld Turkse koffie)
Gebruik je een hele grove mailing, dan zal het geheel wat meer in balans zijn en krijg je een koffie zoals je met een Cafetière maakt. Voor iedere zetmethode zal je dus een andere maalgraad moeten gebruiken. Een filterapparaat heeft een veel grovere maling nodig dan een espresso-machine. – een espresso wordt namelijk in zeer korte tijd gezet en zal dus in korte tijd veel smaken en aroma’s tot zicht moeten nemen. – Daarom is de maalgraad van een espresso fijner dan van filterkoffie.
Bitter en zuur zijn altijd smaken die je in een koffie zult tegenkomen. Door de maling van je koffie aan te passen kun je deze smaken extra naar boven laten komen of juist niet. Hoe grover de maling, des te meer “zure”smaken.Hoe fijner de mailing des te meer “bittters” in je koffie. De uiteindelijke smaak kan je dus het best beïnvloeden door zelf je bonen te malen, daarnaast zijn versgemalen koffiebonen veel langer lekker van smaak dan wanneer je gemalen koffie koopt.
naar de webwinkel

Arabica of Robusta koffiebonen
Er zijn zo’n 60 verschillende soorten koffieplanten, maar de bekendste zijn de Arabica en de Robusta. Veel andere planten zijn niet geschikt voor consumptie. Het meest hoogwaardige koffiebonen zijn de Arabica-bonen. Deze komen van oorsprong uit Ethiopië en vonden hun weg naar de Arabische landen. In de 17e eeuw hebben Nederlanders deze koffieplant verspreid in Indonesië en Suriname De bekendere Arabica-koffiebonen hebben tonen van karamel, chocolade en amandel. Robusta-koffiebonen vind je veel in de goedkopere melanges. Deze vind zijn oorsprong in West-Afrika en de streken rond om de evenaar. Robusta-bonen leveren een grotere oogst dan Arabica-bonen en zijn daardoor voordeliger . Smaak is persoonlijk., maar houd je het liever “mild”, neem een koffieboon met een hoog Arabica gehalte.Voor een Krachtige koffie adviseren wij een melange met een groter aandeel Robustabonen

100% Arabica-bonen of een melange van Arabica en Robusta-bonen.
Kenmerkend voor 100% Arabica-bonen is het evenwichtige aroma, de wat zoete volle aromatische smaak en een lager cafeïne gehalte. Bij veel koffiemerken worden vaak melanges gemaakt, zodat de verschillende eigenschappen van de 100% Arabica-koffiebonen elkaar complimenteren. Dit levert een complexere smaak op.
Koffiebranderijen creëren ook allerlei melanges tussen de Arabica-koffiebonen en de goedkopere Robusta-koffiebonen. Een percentage robusta-bonen creëert een krachtigere koffie , zorgt voor een mooie crème-laag op de koffie en bevat 2 tot 3 keer meer cafeïne . Melanges met een percentage Robusta-koffiebonen zijn ideaal voor het maken van Cappuccino of latte macchiato. De Robusta-bonen houden hierin de melk en het melkschuim mooier vast.

Koffiebonen.. licht of donker gebrand ?
Vaak lees je bij de beschrijving van koffiebonen de termen als licht gebrand, donker gebrand of zeer donker gebrand. Wat betekend dit eigenlijk en welke informatie kan ik hieruit opmaken. Eerst moet je weten dat om een groene koffieboon geschikt te maken voor consumptie, deze wordt gebrand in een koffiebranderij. Door de hoge temperatuur tijdens het branden veranderen de groene koffiebonen naar de voor ons zo bekende bruin gebrande boon. Hoe langer de bonen worden verhit worden hoe donkerder de kleur en krachtiger de smaak. Licht gebrande bonen zijn zeer geschikt voor de “Hollandse” manier van koffiezetten voor lungo en americano. Donker gebrande bonen gebruik je meer voor espresso, cappuccino en latte macchiato.